تاکید مخالفان طالبان بر ایجاد صف واحد و گسترش مقاومت در افغانستان

احمد مسعود: «امیدواریم با اتحاد و انسجام در فصل‌‌های پیش رو شاهد اتفاقات خوبی باشیم»

جمعی از رهبران سیاسی افغانستان که در مراسم یادبود خیرمحمد خیرخواه، فرمانده ارشد جبهه مقاومت ملی که اواخر دسامبر در نبرد با طالبان کشته شد، شرکت کرده بودند، گفتند برای آزادی افغانستان از سلطه طالبان نیاز به اتحاد میان نیروهای سیاسی است و پیش‌از هر اقدامی، این اتحاد باید شکل گیرد.

مراسم یادبود خیرمحمد خیرخواه روز شنبه، ۲۲ بهمن‌ماه، در دانشگاه وست‌مینستر در لندن، پایتخت بریتانیا، برگزار شد که جمعی از رهبران سیاسی افغانستان به‌صورت آنلاین در آن شرکت کرده بودند.

عبدالرشید دوستم، عبدالرب رسول سیاف، عطامحمد نور، محمد محقق و یونس قانونی، از رهبران شورای‌عالی مقاومت برای نجات افغانستان، احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی، عبدالطیف پدرام، رهبر حزب کنگره ملی، و شماری دیگر از رهبران سیاسی در این نشست سخنرانی کردند.

احمد مسعود در سخنانی گفت که مبارزه برای آزادی افغانستان نیازمند اتحاد و انسجام میان همه نیروهای مخالف طالبان است. او تاکید کرد که مقاومت علیه طالبان تا رهایی افغانستان از سلطه آن‌ها و ایجاد نظامی مبتنی‌بر خواست مردم، ادامه خواهد داشت.

رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان گفت: «رسیدن به نظامی که مبتنی‌بر خواست مردم افغانستان باشد، یک راه طولانی است و قربانی، مبارزه، پشتکار و بالاتر از همه، اتحاد و انسجام همه مردم افغانستان را نیاز دارد.»

مسعود افزود که کشته‌شدن خیرمحمد خیرخواه، باعث شد صدای حمایت مردم افغانستان از مبارزان مقاومت بلند شود.

به گفته رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، حمایت مردم این مسئله را ثابت کرد که آن‌ها برای آزادی افغانستان یک‌دست و متحدند.

احمد مسعود افزود: «امیدواریم با اتحاد و انسجام در فصل‌‌های پیش رو، شاهد اتفاقات خوبی باشیم.»

در همین حال، مارشال عبدالرشید دوستم، رهبر سیاسی ازبک‌های افغانستان، در این نشست گفت که نیت طالبان کشتن و ازبین‌بردن همه سران سیاسی است و باید نیروهای ضدطالبان برای رهایی افغانستان از سلطه این گروه متحد شوند.

دوستم با تاکید بر انتقام‌گیری از طالبان گفت: «خون شهدای ما، به‌ویژه شهدای پنجشیر و اندراب، بر زمین نمی‌ماند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دوستم با انتقاد از موضع کشورهای همسو با طالبان، ازجمله روسیه و دولت‌های آسیای میانه، گفت پروژه‌هایی مانند خط‌آهن میان آسیای میانه و پاکستان که از افغانستان می‌گذرد، خیالی بیش نیست و به‌دلیل حضور تروریست‌های خارجی در افغانستان، این پروژه‌ها عملی نیستند.

او همچنین تاکید کرد که بار دیگر در هماهنگی با بقیه نیروهای ضدطالبان برای آزادی افغانستان از سلطه این گروه اقدام می‌کند. رهبر سیاسی ازبک‌های افغانستان افزود: «برای آزادی افغانستان اقدام می‌کنیم و اگر من با ورود به افغانستان در دوراهی حیرتان [منطقه‌ای در بلخ] هم کشته شوم، آرمان دیگری ندارم.»

دوستم در ۱۴ اوت ۲۰۲۱ و پس از چند روز نبرد با طالبان در مزارشریف، از طریق شهرک بندری حیرتان به‌سمت ازبکستان رفت و مزارشریف به‌دست طالبان افتاد.

عطامحمد نور، محمد محقق و عبدالرب رسول سیاف، از رهبران شورای عالی مقاومت ملی، نیز بر اتحاد و انسجام میان نیروهای مخالف طالبان تاکید کردند و گفتند درصورتی‌که یک نیروی بدیل طالبان در افغانستان شکل بگیرد، دولت‌های جهان و مردم افغانستان به مقاومت علیه طالبان می‌پیوندند.

محمد محقق گفت، مردم افغانستان و دولت‌های دخیل در امور افغانستان از نیروهای مخالف طالبان توقع دارند که ضمن به‌چالش‌کشیدن نیروی حاکم در افغانستان، منافع مردم و حامیان تغییر در این کشور نیز تامین شود، درحالی‌که در وضعیت کنونی نیروهای مخالف طالبان نمی‌توانند هیچ‌یک از این خواست‌ها را برآورده کنند.

او گفت تنها با انسجام و اتحاد ممکن است مخالفان طالبان به نیروی بدیل برای اوضاع کنونی تبدیل شوند و در غیر آن‌صورت، نه مردم افغانستان و نه دولت‌های جهان، روی این نیروها حساب نخواهند کرد.

محقق افزود که مقاومت علیه طالبان باید فراگیر شود و درمیان همه اقوام افغانستان گسترش یابد.

همچنین عطامحمد نور تاکید کرد که همه سران احزاب سیاسی باید جدا از علایق و سلایق شخصی، کنار هم بایستند و صف واحدی را علیه طالبان تشکیل دهند.

عبدالطیف پدرام در این نشست گفت که ساختن دولت مشارکتی با طالبان ممکن نیست و تنها راه‌حل عبور از بحران کنونی، ایجاد دولت فدرالی و یا تجزیه افغانستان است.

پدرام که سال‌هاست بر فدرالی‌شدن نظام در افغانستان تاکید می‌‎کند، طالبان را یک نیروی متجاوز خواند که افغانستان و به‌ویژه شمال این کشور را که متشکل از اقوام غیرپشتون است، اشغال کرده‌اند و درحال سرکوب اقوام غیرپشتون‌اند.

پس از فروپاشی دولت پیشین افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت در اوت ۲۰۲۱، همه رهبران سیاسی مخالف طالبان به کشورهای مختلف جهان پناه بردند. در این مدت، احزاب سیاسی در تبعید شکل گرفتند، اما این احزاب تاکنون به اتحاد و انسجامی دست نیافته‌اند.

در همین حال، جبهه مقاومت ملی افغانستان در این مدت در پنج استان شمالی افغانستان علیه طالبان می‌جنگد و در چند مورد حمله تهاجمی طالبان، تلفات سنگینی به نیروهای این جبهه وارد شد.

با وجود این، احمد مسعود بر تداوم و گسترش مقاومت علیه طالبان تاکید می‌کند و بارها به‌صراحت گفته است که حتی اگر هیچ کشوری از مقاومت مردم افغانستان حمایت نکند، مردم حق دارند برای آزادی خود بجنگند.